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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
25/08/2022 |
Data da última atualização: |
11/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ARAGÃO, W. F. L. de; ARAÚJO, M. dos S.; SANTOS, S. P. dos; LOPES, A. F. de S.; SILVA, K. J. D. e; ROCHA, M. de M. |
Afiliação: |
WALTER FRAZÃO LELIS DE ARAGÃO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PIAUÍ; MAURÍCIO DOS SANTOS ARAÚJO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PIAUÍ; SAMÍRIA PINHEIRO DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PIAUÍ; ANNA FLÁVIA DE SOUSA LOPES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PIAUÍ; KAESEL JACKSON DAMASCENO E SILVA, CPAMN; MAURISRAEL DE MOURA ROCHA, CPAMN. |
Título: |
Adaptabilidade e estabilidade produtiva de genótipos de feijão-caupi à região semiárida piauiense via GGE Biplot. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA MEIO-NORTE, 5., 2019,Teresina, PI. Anais... Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2022. 96 p. (Embrapa Meio-Norte. Documentos, 285). |
Páginas: |
p. 18. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
As variações edafoclimáticas dos diferentes locais de cultivo do feijão-caupi influenciam no seu desempenho produtivo. Essas mudanças são provenientes principalmente da interação genótipo x ambiente, a qual pode ser avaliada por metodologias específicas de adaptabilidade e estabilidade e, assim, facilitar a recomendação de cultivares. Portanto o presente trabalho teve como objetivo avaliar a adaptabilidade e a estabilidade de 13 genótipos de feijão-caupi em três municípios do Semiárido piauiense, via metodologia GGE biplot. |
Palavras-Chave: |
Interação genótipo x ambiente; Produtividade de grãos. |
Thesagro: |
Vigna Unguiculata. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/239362/1/AdaptabilidadeEstabilidadeProdutivaGenotiposFeijaoCaupiAnaisVJCCPAMNSet2019.pdf
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Marc: |
LEADER 01386nam a2200217 a 4500 001 2145766 005 2023-12-11 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aARAGÃO, W. F. L. de 245 $aAdaptabilidade e estabilidade produtiva de genótipos de feijão-caupi à região semiárida piauiense via GGE Biplot.$h[electronic resource] 260 $aIn: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA MEIO-NORTE, 5., 2019,Teresina, PI. Anais... Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2022. 96 p. (Embrapa Meio-Norte. Documentos$c2022 300 $ap. 18. 520 $aAs variações edafoclimáticas dos diferentes locais de cultivo do feijão-caupi influenciam no seu desempenho produtivo. Essas mudanças são provenientes principalmente da interação genótipo x ambiente, a qual pode ser avaliada por metodologias específicas de adaptabilidade e estabilidade e, assim, facilitar a recomendação de cultivares. Portanto o presente trabalho teve como objetivo avaliar a adaptabilidade e a estabilidade de 13 genótipos de feijão-caupi em três municípios do Semiárido piauiense, via metodologia GGE biplot. 650 $aVigna Unguiculata 653 $aInteração genótipo x ambiente 653 $aProdutividade de grãos 700 1 $aARAÚJO, M. dos S. 700 1 $aSANTOS, S. P. dos 700 1 $aLOPES, A. F. de S. 700 1 $aSILVA, K. J. D. e 700 1 $aROCHA, M. de M.
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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Biblioteca |
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Registro |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
16/04/1996 |
Data da última atualização: |
05/02/2024 |
Autoria: |
BOITEUX, L. S.; GIORDANO, L. de B.; FURUMOTO, O.; ARAGAO, F. A. S. de. |
Afiliação: |
LEONARDO SILVA BOITEUX, CNPH; LEONARDO DE BRITTO GIORDANO, CNPH; FERNANDO ANTONIO SOUZA ARAGÃO, CNPH. |
Título: |
Estimating the pleiotropic effect of the jointless-2 gene on the processing and agronomic traits of tomato by using near-isogenic lines. |
Ano de publicação: |
1995 |
Fonte/Imprenta: |
Plant Breeding, v. 114, n. 5, p. 457-459, Oct. 1995. |
DOI: |
10.1111/j.1439-0523.1995.tb00833.x |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Two near-isogenic lines of the processing tomato cv. ‘IPA-5’, pheno-typically distinct from each other only in terms of the presence or absence of a jointless fruit pedicel, were used to estimate pleiotropic effects of the recessive gene j-2 on 15 processing and agronomic parameters. Total yield, total yield of mature fruit, total yield of green fruit, total number of fruit, total number of mature fruit, total number of green fruit, mean weight of mature fruit, mean weight of green fruit, mean weight of mature plus green fruit, soluble solids, fruit colour, pH, titratable acidity, sugar: acid ratio, and fruit firmness were compared in jointed (J-2/J-2) and jointless pedicel (J-2/J-2) lines. Statistically significant differences were detected between both isolines for the following parameters: total number of fruit, total yield, total yield of green fruit, and total number of green fruit. In all cases, smaller values were observed in the isoline with the genetic constitution J-2/J-2. These data reinforce the view that they j-2 gene may cause, in some specific tomato backgrounds, significant yield constraints. Furthermore, it was demonstrated that this gene cannot exert any important pleiotropic influence on any of the processing characteristics evaluated. |
Palavras-Chave: |
Efeito pleotropico; Jointless-2 gene; Pleiotropic effects; Tomate industrial; Tomato processing. |
Thesagro: |
Cerrado; Gene; Lycopersicon Esculentum. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02104naa a2200265 a 4500 001 1754681 005 2024-02-05 008 1995 bl --- 0-- u #d 024 7 $a10.1111/j.1439-0523.1995.tb00833.x$2DOI 100 1 $aBOITEUX, L. S. 245 $aEstimating the pleiotropic effect of the jointless-2 gene on the processing and agronomic traits of tomato by using near-isogenic lines. 260 $c1995 520 $aTwo near-isogenic lines of the processing tomato cv. ‘IPA-5’, pheno-typically distinct from each other only in terms of the presence or absence of a jointless fruit pedicel, were used to estimate pleiotropic effects of the recessive gene j-2 on 15 processing and agronomic parameters. Total yield, total yield of mature fruit, total yield of green fruit, total number of fruit, total number of mature fruit, total number of green fruit, mean weight of mature fruit, mean weight of green fruit, mean weight of mature plus green fruit, soluble solids, fruit colour, pH, titratable acidity, sugar: acid ratio, and fruit firmness were compared in jointed (J-2/J-2) and jointless pedicel (J-2/J-2) lines. Statistically significant differences were detected between both isolines for the following parameters: total number of fruit, total yield, total yield of green fruit, and total number of green fruit. In all cases, smaller values were observed in the isoline with the genetic constitution J-2/J-2. These data reinforce the view that they j-2 gene may cause, in some specific tomato backgrounds, significant yield constraints. Furthermore, it was demonstrated that this gene cannot exert any important pleiotropic influence on any of the processing characteristics evaluated. 650 $aCerrado 650 $aGene 650 $aLycopersicon Esculentum 653 $aEfeito pleotropico 653 $aJointless-2 gene 653 $aPleiotropic effects 653 $aTomate industrial 653 $aTomato processing 700 1 $aGIORDANO, L. de B. 700 1 $aFURUMOTO, O. 700 1 $aARAGAO, F. A. S. de 773 $tPlant Breeding$gv. 114, n. 5, p. 457-459, Oct. 1995.
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